Dieet zonder koolhydraten: het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet werd vroeger veel gebruikt om epilepsie aanvallen bij kinderen te verminderen. Bijna de helft van de kinderen had voor 50 procent minder aanvallen. Het wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt om af te vallen in een gewijzigde vorm. Bodybuilders en sporters gebruiken het dieet om snel vet te verlezen.

Hoe werkt het?

Het ketogeen dieet houdt in dat de koolhydraten verminderd worden tot een minimum. Vetten worden op hetzelfde moment veel meer gegeten. De eiwitten blijven gelijk of worden ook verhoogd. 80% vet en 20% eiwit is de verhouding van het klassieke ketogeen dieet. Onverzadigde vetten worden het meest gegeten in het dieet maar verzadigde vetten ook. Eten met transvetten kan het beste ontweken worden.

Van glucose naar vetten

Tijdens het ketogeen dieet gaat het lichaam van koolhydraten naar vetten als bron voor energie. Het gevolg van het ketogeen dieet is dat het lichaam in een andere metabolische staat raakt. Het lichaam raakt in ketose als vetten gebruikt worden voor energie. Er worden ketonen aangemaakt in de lever wanneer een persoon in ketose verkeert die de energie leveren voor de hersenen. Aangezien er geen glucose het lichaam binnenkomt moeten de hersenen het doen met de ketonen. Een deel van de ketonen verlaat het lichaam via de urine. Er kan een test gedaan worden of er ketonen aanwezig zijn. Het ketogeen dieet is moeilijk vol te houden in de beginfase. Het lichaam is niet gewend om geen koolhydraten binnen te krijgen uit voeding. Het wordt echter makkelijker als het lichaam eraan gewend raakt.

Snel vetverlies

Het ketogeen dieet wordt vaak gevolgd door mensen die snel vet kwijt willen raken. Het wordt dan anders uitgevoerd dan het klassieke ketogeen dieet. Sporters die het ketogeen dieet volgen gebruiken meestal een verdeling van 65/30/5. Dit is een afkorting voor 65% vet, 30% eiwit en 5% koolhydraten. Minder calorie├źn binnenkrijgen is tevens nodig bij het ketogeen dieet zodat er een calorietekort ontstaan. Dit is nodig om gewicht te verliezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*