Het vastendieet

Het vastendieet staat nog in de kinderschoenen, maar is al bekend geworden als dieet waar je snel en gemakkelijk mee kunt afvallen. Daarnaast is het ook nog eens gezond voor het menselijk lichaam. BBC medisch journalist Michael Mosley is de bedenker van het vastendieet, dat ook wel bekend staat onder de naam 5:2 dieet. Het dieet is totaal vernieuwend.

Het vastendieet van Michael Mosley

Michael Mosley stelt hierbij dat mannen twee dagen in de week maar tot 600 calorieën mogen nuttigen en vrouwen twee dagen in de week tot 500 calorieën naar binnen mogen werken. Deze twee dagen worden ook wel de ‘vasten dagen’ genoemd. Michael Mosley heeft zijn dieet beschreven in het boek ‘The Fast Diet: Lose Weight, Stay Healthy and Live Longer With the Simple Secret of Intermittent Fasting’. In het Nederlands vertaald heet het boek ‘het vastendieet: het eenvoudige geheim van periodiek vasten. Val af, blijf gezond en leef langer’.

Probeer het zelf eens!

Michael Mosley heeft met het vastendieet een nieuw dieet gecreëerd. Hij heeft hiervoor zelf een aantal medische testen uitgevoerd. In het begin was hij erg sceptisch over periodiek vasten. Toen hij echter bij zichzelf ontdekte dat hij een grote kans had op hart- en vaatziekten en diabetes door zijn zwaarlijvigheid, besloot hij het roer volledig om te gooien. Hij wilde gezond afvallen. Dit resulteerde in het vastendieet. Michael Mosley vindt dat iedereen zelf moet testen of het dieet daadwerkelijk werkt. Het vastendieet is zo ingericht dat er 5 dagen in de week normaal gegeten mag worden en 2 dagen maximaal 600 calorieën opgenomen mogen worden.  Voor vrouwen geldt hierbij een maximum van 500 calorieën. Door de twee vastendagen blijft het lichaam in balans, ondanks dat de caloriebehoefte per persoon sterk verschilt. Bereken voordat je aan dit dieet begint eerst je BMI!

Snel afvallen met het vastendieet

Gezond afvallen is erg belangrijk bij het vastendieet. Bij dit dieet kun je op een snelle en gezonde manier snel kilo’s kwijt raken. Michael Mosley stelt voor dat de calorieën op de twee vastendagen worden verdeeld over twee maaltijden. Dit betekent dus dat je die dagen maar 2 maaltijden van maximaal 300 calorieën mag gebruiken. Gedurende de vastendagen moet er veel water gedronken worden. Dit is belangrijk om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, maar ook om een gezond spijsverteringssysteem te behouden. In korte tijd kan er veel worden afgevallen net als bij een crash dieet. Factoren zoals lengte, gewicht en activiteit zullen natuurlijk wel een rol blijven spelen. Ook zal in een kort tijdsbestek de cholesterol- en bloedsuikerspiegel positief verbeterd worden tijdens het vastendieet. Het dieet staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al positief ontvangen. De bedoeling is dat Micheal Mosley nog verdere onderzoeken gaat doen. Hierbij hoopt hij nog meer informatie te verkrijgen over de effectiviteit van het dieet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*