Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet wordt ook wel crash dieet genoemd. Het ziekenhuisdieet heeft zijn naam te danken aan een methode die door veel ziekenhuizen wordt gehanteerd. Overgewicht brengt veel risico’s mee, als een patiënt in korte tijd moet geopereerd worden dan is het van belang dat er zoveel mogelijk gewicht verloren gaat worden. Als de patiënt dat niet doet, neemt het bij de operatie meer risico’s mee dan bij mensen zonder overgewicht. Bij het crashdieet wordt de calorie-inname tot het minimale beperkt. De bedoeling is dat de patiënt niet meer dan 1000 kilocalorieën per dag binnen krijgt. Een normaal actief mens moet tussen de 2000 en 2500 kilocalorieën per dag binnen krijgen, dus het is minder dan de helft. Deze manier van werken is zeer effectief gebleken. Het ziekenhuisdieet heeft zich daardoor buiten de muren van het ziekenhuis verspreid en wordt veel toegepast op afslankmethodes.

Ziekenhuisdieet

De voordelen van het ziekenhuisdieet:

  • U verliest veel gewicht omdat u weinig calorieën binnen krijgt, daarnaast hoeft u ook weinig inspanningen te leveren om gewicht te verliezen.
  • Groente, zuivelproducten, fruit, eiwitten en vlees zijn toegestaan bij dit dieet.
  • Veel variatie in voeding.

De nadelen van het ziekenhuisdieet:

  • Door de maar 1000 kilocalorieën per dag die u binnen krijgt, kan u niet actief leven. Hierdoor zal u veel tijd doorbrengen rondom het bed. (Actieve mannen hebben 2500 kilocalorieën per dag nodig en actieve vrouwen 2000 kilocalorieën.)
  • U zal u snel moe en lusteloos voelen, dit is eenvoudig te verklaren omdat u niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt die nodig zijn. Het dieet is niet ontworpen om na dit dieet op het lagere gewicht te blijven. En dat willen de meeste mensen die een dieet volgen wel.
  • Een laatste probleem met het ziekenhuisdieet is dat je onvoldoende van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoewel fruit, groente, zuivel, granen en vlees of vis allemaal in het dagmenu zijn opgenomen, liggen de hoeveelheden ver onder de maat van wat u eigenlijk nodig hebt.

Een dagmenu

Om u een idee te geven wat het ziekenhuis dieet precies inhoud hebben wij voor u een dagmenu samengesteld:

Ochtend: één stuk fruit (sinaasappel of grapefruit), één beschuit of geroosterde boterham.

Middag: één stuk fruit (sinaasappel of grapefruit), één tomaat, één ei, twee bekers yoghurt (wel magere) en twee beschuiten of geroosterde boterhammen.

Avond: één gegrilde kipfilet, halve krop sla, twee beschuiten of geroosterde boterhammen.

Water, koffie en thee mag u de hele dag door drinken. Alleen mag u geen suiker gebruiken, alleen zoetjes. Het wordt aangeraden twee liter water per dag te drinken.

In kort bestek

U kan in korte tijd veel kilo’s verliezen maar het is niet geschikt om lange tijd vol te houden. Bovendien bestaat er een kans op een jojo-effect. Deze methode om af te vallen is eigenlijk alleen bedoeld voor mensen die snel veel kilo’s moeten verliezen om een operatie meer kans van slagen te geven. Andere voorbeelden om gebruik te maken van deze methode is voor een bruiloft, of een fotoshoot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*