Zijn aardappelen dikmakers?

Aardappelen hebben best wel een slechte naam in de wereld. Men gelooft wel dat aardappelen veel voedingstoffen bevatten die je dik maken. Dat hoeft niet waar te zijn, het zit er allemaal in hoe je de aardappelen bereidt. Aardappelen zijn maagvullend, matig in calorieën, bevatten geen vetten en zijn een uitstekende manier om uw voortdurende succes in het gezond eten te verzekeren.

Slechte reputatie van aardappelen

Aardappelen hebben een slechte reputatie vanwege de populariteit van koolhydraatarme diëten en Paleolithicum diëten. Ze zijn hoog in zetmeelrijke koolhydraten en laag in eiwit. Dat betekent niet dat aardappelen slecht zijn voor je, maar dat ze nog steeds een goede bron van vezels zijn, kalium en vitamine C, vooral als je de huid eet.

Aantal calorieën in een aardappel

Een normale aardappel heeft ongeveer 150 calorieën, dus je moet dat in gedachten houden als je op je gewicht let. Aardappelen worden vaak geserveerd met een hoge calorie- en vetrijke saus zoals boter, margarine, zure room, of jus. Deze kunnen extra calorieën aan je lichaam toevoegen. Acrylamid is een giftige stof die zich vormt in zetmeelrijke levensmiddelen wanneer deze worden verwerkt of gekookt bij hoge temperaturen.

Acrylamide kankerverwekkend

Acrylamide is aangetoond dat het kanker verwekkend kan zijn bij proefdieren, maar we weten niet welke niveaus van acrylamide-blootstelling gevaarlijk is voor mensen. Het bakken van aardappelen bij hoge temperaturen, gedurende lange tijd resulteerde in de hoogste niveaus van acrylamide, maar deze waarde kan verminderd worden indien aardappels eerst met antioxidant oplossingen worden gekookt. Aardappelknollen groeien ondergronds, en als ze worden blootgesteld aan licht, ontwikkelen ze een groene tint door chlorofyl productie die gewoonlijk gebeurt in de stengels en de bladeren, maar niet in de knollen. Het chlorofyl is onschadelijk, maar de blootstelling aan licht veroorzaakt ook dat de aardappelen tot een hoger niveau van een irriterende chemische oproep solanine ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen ook bitter smaken, en sommige mensen beweren zelfs gevoelig voor solanine te zijn. Ze geloven dat dit het gevoel verhoogt van artritis-achtige pijn wanneer ze aardappels eten.

Word je dik van aardappels?

Van veel aardappelen eten zal je dus niet dik worden. Als je zoals bij elk voeding strak let op hoeveel je ervan consumeert en hoe je het voorbereidt dan zal de kans dat je dik van wordt niet mogelijk zijn. Aardappel zou dan ook deel moeten zijn van onze wekelijkse maaltijd vanwege de voedingstoffen die ze bevatten. Ook drukt aardappel je honger weg.

Voldoende sporten

Als we gezond eten moeten wij ook niet vergeten om voldoende te sporten. Sporten houdt ons lichaam fit, flexibel, verhoogt onze weerstand en bouwt de conditie op zodat je meer kan doen. Eet dus gezond en sport optimaal voor een gezond lichaam en een mooie lichaamslijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*